@Personlig

Your pain cannot be that bad

03.03.2017

Av og til skulle jeg ønske jeg hadde brekt en arm eller en fot. Da hadde det vært mye enklere for andre å se at jeg har det vondt. Jeg sier ofte “nå har jeg det vondt”. Responsen jeg får er ofte veldig .. hvilket ord skal jeg bruke? Tafatt? Jeg vet ikke. Det blir ikke tatt på alvor føles det som. Fordi det synes ikke. Jeg føler at det bagatelliseres, at smertene er noe jeg innbiller meg. Eller kanskje det bare er fordi de ikke kan sette seg inn i min situasjon, og da blir det vanskelig for de å svare noe som helst?

Jeg tror ikke noen andre enn min mann vet hvor vondt jeg egentlig har det. Det er han som ser meg mest. Han ser at jeg gråter så og si hver kveld. Han ser hvor mye jeg presser meg for å gjøre det som forventes av meg. Og han ser skuffelsen når jeg ikke klarer å gjøre det jeg vil gjøre. Han ser meg på godt og vondt. Hver dag. Og jeg tror ikke noen andre enn han forstår hvordan det er å være meg akkurat nå. Det gjør litt vondt. Fordi mine smerter er reelle. Og de er ubeskrivelig vonde. Og jeg skulle så gjerne følt at flere forsto.

Her er tips til hva du ikke bør si til en med fibromyalgi.

Jeg vet/hørt om noen som har (fill in the blank) og det funka for dem.” Fibromyalgi er en individuell sykdom. Den rammer hver person forskjellig.

Du føler deg sikkert bedre hvis du begynner å trene.” Som jeg sa fibromyalgi rammer individuelt. Og hva som hjelper eller ikke hjelper er også individuelt. Trening funker for noen, for andre gjør det fibroen verre. Jeg ble det av trening, og gjør derfor kun øvelser som min fysioterepeut gir meg.

Du kan ikke jobbe? Så deilig.” Jeg har ikke valgt å gå rundt hjemme i min stue. Jeg vil ha en jobb. Jeg vil være som andre. Jeg vil bidra til samfunnet. Jeg klarer det ikke. Og det er en stor forskjell fra å ikke vil jobbe. Jeg valgte ikke fibromyalgi. Hvem velger smerte? Det lurer jeg på.

Her er tips til hva du kan si til en med fibromyalgi.

Det er helt greit om du ikke klarer… å gå ut ikveld, møte meg på kafé o.l.” I tillegg til smerter og andre fysiske ubehag, får vi dårlig samvittighet fordi vi ikke klarer å leve det livet vi en gang gjorde – spesielt når det kommer til vårt sosiale liv. Jeg klarer ikke alltid de samme tingene jeg klarte før.

Jeg er her hvis du trenger å snakke.” Noen ganger hjelper det bare å vite at noen er villig til å høre på oss. Vi trenger å sette ord på smertene, selv om andre ikke helt forstår hvordan det er.

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Nadia 03.03.2017 at 10:08

  Det Er en forferdelig følelse, det å måtte “forsvare” sykdommen/smertene/lidelsen fordi den ikke vises På overflaten. Enda mer forferdelg er det at noen kan være så trangSynte (!) at mange føler de må forsvare seg…

  heier sånn på deg, milla❤️Og, jeg tror og føler hvert ett ord du skriver om HelSen, smertene og sykdommen din. Bare så det er sagt. Ønsker deg så inderlig mange gode dager, og når dagene ikke er gode så ønsker keg deg styrken til å holde ut <3

 • Reply Caroline 03.03.2017 at 12:48

  Så fint at du har blitt med i debatten! Jeg tror det du skriver er viktig for folk å lese. Jeg har tenkt mye på dette selv i det siste, og jeg tror mye handler om at folk ikke har kunnskap. Så å formidle erfaringer er viktig. Samtidig tenker jeg at mange ikke vet hva de skal si eller hvordan de skal håndtere at noen de er glad i har det vondt. Og kanskje mange unngår å si noe, fordi de er redd for å si noe galt. Det er for meg bedre at noen sier noe som kanskje er litt feil, enn at de ikke sier noe i det hele tatt. Også, om jeg blir såret, er det viktig at jeg formidler dette. Slik at det skapes mer forståelse. Derfor er dette innlegget ditt viktig <3

 • Reply Marthe Charlotte Drageland 03.03.2017 at 14:38

  Et viktig innlegg! Dessverre virker det som det er sånn med de fleste “usynlige” sykdommer. Både fysiske og psykiske. Folk har så mye lettere for å forstå smerte når det for eksempel er en brukket arm i gips eller andre synlige skader. Kunnskap er nok nøkkelen her. Ikke minst at vi alle prøver å ta et skritt tilbake og tenke oss om før vi møter andre mennesker med fordommer eller ikke tror de. Det er nok punkt nummer én. Generelt å ta litt mer hensyn, prøve å forstå at det kan ligge mye bak det vi ikke ser. Heller spørre, i stedet for å anta.

  Ta vare på deg selv så godt du kan! Ønsker deg en fin helg :-)

 • Reply June Åsheim 03.03.2017 at 15:02

  Huff, jeg føler sånn med deg. Det må være utrolig tungt og ikke bli trodd/tatt på alvor på toppen av smertene.

  Jeg håper folk flest sier sånn pga uvitenhet. La oss håpe med mer kunnskap og snakk om usynlige sykdommer, så vil folk vise mer medfølelse.

  <3

 • Reply victoria 03.03.2017 at 20:50

  Jeg vet som regel ikke hva jeg skal si, så jeg sier forsåvidt ingenting. :

  • Reply victoria 03.03.2017 at 20:51

   neeeei, MELDINGEN MIN KOM IKKE MED, ANYWAYS. DET SKULLE VÆRE EN :( PÅ SLUTTEN AV SETNINGEN + DET SKULLE STÅ “DU HJELPER MEG LITT PÅ VEI!” :)

   • Reply victoria 03.03.2017 at 20:51

    oi, snakk om å skrive alt stort, fuuu caps

 • Reply Marit 03.03.2017 at 21:33

  <3

  • Reply Milla 05.03.2017 at 12:38

   Marit: ❤️❤️❤️

 • Reply Elena 03.03.2017 at 23:45

  ❤️

 • Reply Tine Katrine 04.03.2017 at 07:55

  DU MÅ BARE TENKE POSITIVT VETTU! KURER ALT! ;))) Og jeg er her hvis du trenger å snakke!

 • Reply Gitte 04.03.2017 at 10:16

  Vi mennesker har en tendens til å projektere våre egne opplevelser og holdninger over på andre. Og det er problematisk, særlig i de tilfellene man ikke har en så bred referanseramme. Dessuten faller ikke empati like lett for alle (kanskje grunnet manglende evne til å forestille seg andres situasjon). Mennesker har også en evne til å glemme smerte hvis den var akutt/kortvarig. Å prøve å fremkalle minner om intens smerte, og forestille seg hvordan det er å leve med det på daglig basis, er en ganske krevende oppgave. Derfor blir jeg overrasket over hvor utbredt det er at utenforstående skal fortelle andre hvordan de skal håndtere sykdommen sin. Veldig fint at du er åpen om sykdommen din, og kan gi oss et lite innblikk i hvordan den kan oppleves og tips til hva man kan si. Kunnskap har alt å si.

  • Reply Milla 05.03.2017 at 12:17

   Tusen takk Gitte ❤️❤️❤️ Klem

 • Reply Øyvind 05.03.2017 at 22:44

  Skjønner heller ikke hva som skal være så deilig med å ikke kunne jobbe. Når du HAR en jobb, er det deilig å ha fri, men det er fordi du har en jobb å gå til, og det er godt å ha et avbrekk fra den. Når du ikke har jobb eller skole, er det som å drive med fotball og måtte sitte på reservebenken kamp etter kamp når resten av laget er på banen og har det kjekt. Selv om det så regner eller er surt eller det går dårlig for dem aldri så mye, vil du være med dem ute på banen og spille med dem. Du vil ikke sitte på reservebenken og føle deg verdiløs.

  Skjønner ikke at ikke folk skjønner det.

  • Reply Milla 08.03.2017 at 08:03

   Så bra skrevet Øyvind, tusen takk!!!

 • Reply Monika 22.03.2017 at 16:08

  For et fint innlegg :) Det er så trist å høre at du har det sånn, men jeg syntes du er sterk som skriver om det, og setter ord på det. Jeg har slitt med depresjoner, det er jo noe helt annet, men tror mange med “usynlige sykdommer” som du snakker om kan føle på det samme, med at folk ikke helt forstår det. Og at alle skal komme med “løsninger” for deg, det er utrolig slitsomt og frustrerende, jeg føler meg i alle fall så liten da. Samme med den “så deilig å gå hjemme”, det tenker de kanskje som har valget, men de som har vært fanget i en slik situasjon vet at man skulle gjerne ønske seg noe annet. Jeg syntes du er tøff som tar opp disse tingene, jo fler som vet og jo mer informasjon der ute, jo lettere for folk er det å “reagere riktig” tenker jeg :) Håper du får bedre dager snart – jeg heier på deg! <3

 • Reply Anonymous 09.06.2017 at 12:51

  Hei :)
  Det var jeg som sendte deg en mld på snapkollektivet i går, Hamar, Børstad :)
  Jeg har også fibro, fikk diagnosen for 2-3 år siden, kjenner meg igjen i mye av det du skriver.
  Ta gjerne kontakt om du har lyst å treffes over en kaffe eller gå en tur f.eks. :)
  Vises mailen min her om jeg legger igjen mailadr i feltet under eller er det bare du som ser den?
  Gi meg et pip her, så sender jeg en ny mld evt :)

  Klem fra Line

  • Reply Milla 12.06.2017 at 12:28

   Tusen takk for ein hyggelig kommentar ♡

  Leave a Reply