@Personlig

Slutt å syt!

09.08.2016

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal formulere dette uten at det virker sytete, for dere som mener at åpenhet rundt psykisk helse er sytete.

fra fotoserien [no] shame, som jeg stilte ut i Oslo, 2015

Jeg møter mange som ikke kan sette seg inn i min situasjon. Som ikke har slitt med noe av det samme eller kanskje ikke hatt folk rundt seg som har slitt med det. Og da blir ofte avstanden mellom meg og den personen på møteplassen veldig stor.    “Du kommer ingen vei med å klage”    Åja, så det at jeg er åpen om min situasjon, både det at jeg sliter psykisk og fysisk betyr for deg at jeg klager? Vel, for meg er det ikke klaging. Jeg åpner meg for å få forståelse. Jeg åpner meg for å åpne deg, for å åpne samfunnet. Slik at jeg, og andre som sliter ikke skal føle seg så alene. Slik at vi skal slippe å bli uglesett av deg, og samfunnet, som noen som bare syter og klager og egentlig har det helt fint.

Visste du at en av tre norske tenåringer sliter psykisk? 15-20 prosent av barn mellom tre og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av symptomer på psykiske lidelser som angst, depresjon og atferdsforstyrrelser. Av disse vil ca halvparten (8 prosent) – om lag 70 000 barn – ha en psykiatrisk diagnose. De fleste av disse trenger behandling. *

Og alle disse menneskene syter og klager da mener du? De har ikke ordentlige problemer mener du? Du og samfunnet stiller for høye krav til oss. Vi skal være sterke, trente, sunne og perfekte mennesker. Med full utdannelse og gjerne en fulltidsjobb rett etterpå. Vi som da ikke møter disse kravene blir automatisk satt i en bås. Vi er late. Vi syter. Vil ikke jobbe. Vil ikke ha det bra. Liker å gå på Nav og gjøre “ingenting” hver dag.

Jeg skal si deg en ting. Jeg vil ha en utdanning. Jeg vil ha en full jobb. Det har vært et stort ønske helt siden jeg gikk ut av ungdomsskolen. At jeg skulle bli no. At jeg skulle bidra til samfunnet. Jeg skaffet meg en utdanning. Litt sent men dog. Jeg er utdannet Kunstfotograf. Jeg vet, får ikke så mange jobber med den utdanninga. Men jeg er stolt av den utdanninga. Jeg er stolt av at jeg klarte å fullføre noe. Det som gjør at jeg ikke kan jobbe nå, er ikke en mangel på de rette ferdighetene, det er helsa mi. Helsa mi vil nemlig noe annet. Den vil ikke jobbe. Fordi den klarer det ikke.  Og det er ikke min feil. Ikke la meg gå rundt å skamme meg for at jeg har angst. Eller for at mine fysiske plager gjør at jeg ikke kan stå lenge av gangen. For at jeg ikke klarer de samme tingene som du, hverken psykisk eller fysisk. Det er smålig av deg. Og vet du, det sier egentlig mer om deg enn meg.

Jeg vet at jeg er sterk. Og jeg er kanskje sterkere enn deg på mange måter. Fordi jeg er dønn ærlig. Om meg selv, hvorfor jeg har det sånn som jeg har det og fordi jeg tør å være meg selv. Du, som føler en trang til å si at jeg syter ved å være åpen, fordi jeg vil gjøre noe med samfunnet og det de sier til alle som sliter med det samme, det er du som er svak. Ikke jeg.

*statistikk fra Folkehelseinstituttet

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Victoria 09.08.2016 at 12:54

  ❤️❤️❤️❤️??????

 • Reply Caroline 09.08.2016 at 23:43

  <3 Føler med deg!

 • Reply Elena 10.08.2016 at 01:12

  ???

 • Reply Birgitte 10.08.2016 at 08:30

  Ahhh! Tusen takk ❤
  Jeg forstår deg veldig godt. Og er med deg på denne ferden i verden.
  Å få lov til å vær åpen uten at noen visse mennesker mente jeg burde håndtere min baggasje og utfordringer, sendt vekk ifra mine barn, låst inne på psykriatisk avdeling, var vinden jeg trengte for å komme meg vekk ifra disse menneskene. Jeg har en mening nettopp om oppførselen til slike dømmende folk. Det er ikke meg det er noe gale med, og det har jeg endelig forstått :)
  Lykke til med alt du setter framfor deg.
  Sammen er vi enda sterkere og kan gjør en forskjell for alle de som kommer etter ❤

  • Reply Milla 10.08.2016 at 11:41

   ♡ ♡ ♡

 • Reply Birgitte 10.08.2016 at 08:32

  Fantastisk skrevet ❤

  • Reply Milla 10.08.2016 at 11:41

   Takk ♡

 • Reply Agnes Kristin Lauritzen 10.08.2016 at 19:24

  Så flott du skriver om dette.,Du er sterk, aldri tvil på deg selv. Glem dem som trør deg ned. Lykke til videre. ❤❤❤

  • Reply Milla 13.08.2016 at 11:45

   Tusen takk Agnes Kristin, det va veldig hyggelig å hørra <3 <3 <3

 • Reply Julie 10.08.2016 at 22:15

  Åpenhet er viktig og fint og du er så bra! <3

 • Reply Lucy 11.08.2016 at 07:09

  Tusen takk! Du satte ord på det jeg har ønsket å si lenge.

  • Reply Milla 13.08.2016 at 11:46

   Tusen takk Lucy :)

  Leave a Reply