@Tips

La oss prate om tatoveringer

31.05.2017

Ordet tatovering stammer fra det engelske ordet tattoo, som igjen kan spores tilbake til tahitisk tatu eller tatau, som betyr å markere eller å streke (hvilket hentyder til den tradisjonelle måten å påføre tegningen på).


Første gang jeg så coveret til Deftones – Around The Fur, tenkte jeg “sånn vil jeg også ha”. På coveret er det et bilde av en ung dame med en blomst tatovert rundt navlen. Lysten på en tatovering dukket opp da. Og jeg tenkte faktisk på å tatovere noe lignende, på magen. Veldig takknemlig for at jeg bestemte meg for å ta en på korsryggen istedenfor. En “tramp stamp”, som det kalles. Og selvfølgelig var det en tribal. Jeg var 19 år og ville ha noe sol-lignende på korsryggen. Jeg sto lenge å bladde gjennom blader etter inspirasjon, på Karma Tattoo i Haugesund. Jeg bladde og bladde helt til jeg kom over en sol-tribal som fikk sommerfuglene i magen til å danse. Og jeg angrer ikke. Selv om det er en tribal.


Jeg husker at mamma ikke likte den, virkelig ikke. Men samtidig satt hun pris på at den ikke syntes så godt. Og hei, jeg var 19 år gammel så hun hadde ingenting hun skulle ha sagt, hehe. Og hadde noen sagt til meg da, at jeg en dag skulle hatt 27 tatoveringer på kroppen min, hadde jeg ledd. Jeg hadde ledd mye og veldig høyt. Ikke visste jeg at ved å ta den første tatoveringen så ville ønsket om mer og mer vokse med tiden.

Men hei, det var ikke dette jeg skulle prate om. Jeg ville nemlig tipse dere om ting dere bør tenke på, etterbehandling og ikke minst tipse om tatovører og forskjellige studio dere kan besøke, hvis dere tenker på å skaffe dere en. Husk, dette er råd utifra mine egne erfaringer. Jeg sier ikke at dette er en fasit, eller at mine råd er bedre enn andre sine. 

☩ Bruk god tid på å bestemme deg. Og tenk nøye om hvilket motiv du vil ha, du skal gå med det resten av ditt liv, hvis du ikke drar og får en cover up da, hehe. Og ta gjerne med deg idéene dine til tatovøren før du dukker opp. Sammen finner dere da ut hva som vil se best ut på din kropp.

☩ Tenk kvalitet. Vit at det koster. Tatovøren gjør ikke dette gratis. Og det skulle bare mangle at de fikk noe tilbake for den jobben de gjør. Og har du ikke penger med en gang, SPAR. Legg gjerne fem hundre på sparekontoen hver måned om du har mulighet til det.

☩ Det gjør vondt. Uansett hvor du tatoverer deg, gjør det vondt. Gradene av smertene er forskjellig fra person til person. Noen steder gjør vondere enn andre. De værste stedene på kroppen, ifølge meg: hals, nakke, korsrygg + innsiden av armene, ved armhulen <—- AO!

☩ Minimalistiske tatoveringer er veldig in ser jeg (på instagram). Jeg elsker minimalistiske og enkle tatoveringer. Og skulle vel ønske at jeg hadde mer plass på kroppen min til det. Men det jeg ser er at jo mindre de er, jo finere synes folk de er. Mitt råd er å unngå de helt små tatoveringene. Fordi jo mindre de er, jo verre blir de med tid. Jeg sier ikke at den MÅ være stor. Jeg sier bare at den bør ikke være altfor liten. Snakk med tatovøren din, spør de om råd og hør på hva de sier. Dette er yrket deres, de vet hva de prater om. Et eksempel: tatoveringene jeg har på fingrene mine bør få touch ups av og til, fordi de er små.

☩ Etterbehandling dere; VIKTIG. Tatoveringen skal vaskes minimum en gang om dagen i tiden etterpå (jeg vasker den hver morgen i en uke ca). Jeg bruker kun vann, ikke såpe. Vask forsiktig med hånden. Skyll tatoveringen med kaldt vann til slutt. Det skal vist lukke porene og la blekket sette seg. Når du tørker tatoveringen er det viktig å ikke gni, klapp den forsiktig med et rent håndkle. Du kan også la den lufttørke.

Smør med krem 3-5 ganger om dagen. Du bør bruke en krem som er mild og fri for parfyme. En krem jeg sverger til er Bepanthen. Smør et tynt lag og ofte. Synes du det klør hjelper det faktisk å smøre litt. Dette bør gjøres i 2 uker etter tatoveringen er tatt. Jeg smører den helt til all skorpe er borte, og lar den forsvinne av seg selv. Ikke klø eller pell. Da kan du få arr. Noe som gjelder alle type sår.


Sånn. Er dere klare for tips på tatovører og hvilket studio du kan gå til? Jeg kan bare anbefale utifra det jeg vet om de forskjellige stedene gjennom egne, eller andre venners erfaringer. Anbefaler dere å undersøke så mye dere kan om de stedene du selv tenker på å besøke, i forkant. Finn de på Instagram og se hva de legger ut av arbeid der. Og sjekk referanser. De fleste har også facebooksider. Her kommer mine anbefalinger:

Karma Tattoo
Dagfinn
Renate

Lucky 7 Tattoo
Trine Grimm
Jerry
Pero
Morten
Katrine
Osmund
Fabio

Invictus
Jimmy Duvall
Kim Thomas
Linn Aasne
Sandra

Marius Meyer Custom Tattooing
Marius Meyer

You Gotta Love It
Micky Benavides
Dinson Purcell

Helt til slutt kan jeg nevne at det alltid er en risiko å ta en tatovering. Dette bør alle og enhver, som skal ta en tatovering tenke over. Og det er viktig å lese om.

☩ Infeksjon. Dette kan du få fra selve studioet. Eller av din egen etterbehandling or lack there of. For å unngå infeksjon kan du: sjekke om studioet er godkjent og at det er rent og pent i lokalene. Vask hendene før du smører og vasker den. Ta på plastfolie hvis du skal på trening eller andre offentlige steder hvor hygiene er viktig å tenke på. Har du mistanke om at du har en infeksjon bør du kontakte legen med en gang.

☩ Allergi. Noen kan reagere på pigmentene i fargene. Det er sjeldent men det forekommer. Jeg reagerer på fargen rød for eksempel, huden min blir hoven og det klør veldig. Jeg må også smøre meg med veldig høy faktor, eller dekke de røde partiene helt, om sommeren. Dette er fordi de røde partiene reagerer på den sterke sola. Dette kalles fotoallergisk reaksjon.

☩ Arrdannelser. Dette kan skje av to grunner; enten at kroppen gjør det selv, fordi du er tidligere disponert for å få det, eller fordi tatovøren har jobbet for hardt. Hvordan vet du om du har fått arrdannelser? Stryk over tatoveringen, kjenner du konturene veldig godt? Da har du arrdannelser. Slike tatoveringer blir ofte blasse og uskarpe over tid. Vær derfor nøye med hvem du velger som tatovør. Sjekk referanser. VIKTIG.

Håper dere satt pris på dette innlegget. Jeg vet jeg hadde gjort det, hvis jeg hadde hatt planer om å ta en tatovering for første gang.

Kilder: egne erfaringer, råd fra tatovører og wikipedia.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Julie 31.05.2017 at 19:05

  Så mange gode tips! Jeg har allerede to tatoveringer, men ønsker meg flere. Begge tatoveringene mine er veldig enkle, men jeg kunne ønske jeg hadde gjort litt flere forberedelser før jeg tok dem, spesielt før den siste. Jeg var ikke klar over at valget av tatovør var viktig før jeg satt der med en som knapt hørte etter og som, føler i hvert fall jeg, ikke var så veldig nøye. Jeg er veldig glad i tatoveringene mine, men kunne ønske den ene var litt penere (det er et sitat på tre linjer, på tredje linje “flyter blekket litt ut av bokstavene og det er en del arrdannelse – mulig det har litt med min etterbehandling å gjøre også da). Neste gang skal jeg nok undersøke litt mer først og sørge for at den som tatoverer meg er en jeg stoler på, og ikke bare han som var nærmest og hadde tid ;)

  • Reply Milla 31.05.2017 at 19:11

   Takk Julie :D Enkle tatoveringer e vakre. Veldig vakre. Og eg sko ønska at eg hadde mær plass på kroppen min te sånne typer. Haha. Og ja, det viktigaste når det gjelde tatovering e tillit te den som gjør jobben. Så synd å lesa at du følte det sånn etter siste tattis. Du kan jo kanskje få ein aen tatovør te å ta ein touch up på den ein gong du har mulighet. ♡

   • Reply Julie 31.05.2017 at 22:15

    Opplevelsen gjorde heldigvis ikke at jeg ble skeptisk til å ta flere, for det vil jeg virkelig ha! Mulig jeg vurderer touch up en dag, men vet ikke om det egentlig er nødvendig. Den er ikke helt perfekt og sånn som jeg ville ha den, men “feilene” er så små at det ikke akkurat er noe jeg tenker mye på i hverdagen. Trives veldig med å ha ord som er viktige for meg på armen! Nå får jeg veldig lyst på flere merker jeg, men må nok vente til økonomien er litt mindre preget av at jeg er student… ;)

    Og tatoveringene dine er forresten så veldig fine!

    • Reply Milla 02.06.2017 at 18:00

     Så bra. Fordi det hadde vore kjipt. Hvis du hadde vegra deg for å ta nye pga det. Hehe, du e ikje aleina om å venta te økonomien e te stede for å sei det sånn. Har mange ideer te nye. Må bare spara. Hehe. Og tusen takk, gøy å hørra at andre like tatoveringane mine ;)

 • Reply kristina 31.05.2017 at 19:54

  så fine tips! jeg tok min første da jeg var 18 år og var så innmari stolt av den. Jeg vil legge til her er at det er så viktig å føle seg tatt vare på av tatovøren og at man ikke er til bry. jeg kjente på det at han ville bli fort ferdig eller at han blei litt irritert når jeg rettet på hvordan jeg ønsket tatoveringen mens han tegnet den. det føltes skikkelig ubehagelig. det kan jo hende det bare var meg, 18 år og litt små-redd, men du skal tørre å si i fra og føle at det er ok når det tross alt er noe som skal sitte på kroppen din for alltid. det er så viktig! tatovering nummer to tok jeg på bali <3 av alle steder. jeg var så i mot det å bli tatovert der med tanke på at jeg ikke hadde kjennskap til noen av studioene, men en venninne av meg gjorde det og hu var svært fornøyd, sååå jeg skiftet mening og tenkte som så at når "halve befolkningen" på bali har tatovering kan det ikke være så verst her. det resulterte i et skikkelig trivlig møte med en veeeeldig nøye mann, tror han brukte opp mot en time på å gjøre ferdig to små linjer med skrift fordi han ville den skulle være perfekt. han viste meg at nåla var ny og sikker også, det opplevde jeg ikke på det stedet i norge (at han viste meg nåla). meget fornøyd :) har så lyst på en ny, så går å tenker på den litt her og litt der og en dag skal jeg ta den :) hihi

  • Reply Milla 31.05.2017 at 20:40

   Så enig med deg Kristina. Det e viktig å kjenna at ein blir tatt på alvor. Og blir tatt vare på. Godt å hørra at du fikk ein så fin opplevelse på Bali. Det fins mange flinke tatovører i utlandet også :D Morro å hørra at du vil ha flærre. Det vil eg og. Eg bare vett ikje når eg ska få det te, det e jo veldig dyrt. Og med min økonomi så går det nok ikje før om et par år, haha.

 • Reply Elena 31.05.2017 at 20:02

  O, tatoveringer er kult.
  Og fine tips å ha med seg videre i livet; om jeg bestemmer meg for å ta en tatovering. Men jeg tviler. Fordi jeg aner ikke hva. Jeg aner ikke hvor. Og jeg er redd.

  Haha.

  <3 Du har veldig fine tatoveringer!

  • Reply Milla 31.05.2017 at 20:41

   Takk Elena. Hvis du ennå ikje vett ka du vil ha, ei heller kor du vil ta så anbefale eg deg å holda deg onna. Hvertfall te du e heilt sikker ;)

 • Reply Stine Friis 31.05.2017 at 21:17

  Bra bra bra! :D Jeg har noen, og har lyst på flere. Men jeg stresser ikke med dem, for jeg syns det er viktig at det kjenner rett. Har både små og mellomstore, men ingen veldig små. Også må man alltid ta dem litt større enn man egentlig har sett for seg ! For de “krymper” med tida. Haha. Forrige gang tok jeg tre samtidig, og det var både gøy og vondt. Kjørte like gjerne på med ribbein + innsida av overarma på samme session. Lol. Heldigvis var de små, men tatovøren (Mariell Røyseth som akk har åpna eget studio!) sa at fordi de var så små ville det være vondt hele tida – for jeg kom ikke til å rekke å venne meg til smerten. Og hun hadde jo helt rett.

  • Reply Milla 02.06.2017 at 17:59

   Viktig å ikje stressa ja Stine. Me har god tid på oss ;) Og som du seie så e det viktig at det kjennes rett. Må aldri ta ein bare for å ta ein.

 • Reply Caroline 01.06.2017 at 11:40

  For et utrolig bra innlegg, Milla! <3

  • Reply Milla 02.06.2017 at 17:17

   Tusen takk Caroline, det betyr mye når det komme fra deg ♡

  Leave a Reply